Blog overzicht

Het vergeten voordeel van de Cloud

woensdag 30 mei 2018

De cloud heeft veel voordelen. Je kunt altijd bij je gegevens, het is veelal veiliger dan lokale oplossingen en je bent verzekerd van een hoge uptime. Met name met goede Quality Control bij de cloudprovider (zoals bij TimeTick) is het geen wonder dat veel bedrijven de overstap hebben gemaakt en veel consumenten hetzelfde doen.

Toch is er een voordeel dat niet vaak genoemd wordt. Het is ook niet volledig universeel, maar geldt wel degelijk voor wat vroeger nog eenvoudigweg een "webapplicatie" werd genoemd. En voordat ik verder ga uitwijden over dit "vergeten voordeel", wil ik graag uitleggen wat het verschil is tussen de cloud in algemene zin en een webapplicatie.

De Cloud

De cloud is een verzamelnaam. Kortgezegd wordt tegenwoordig onder de cloud alles verstaan wat maar "extern" draait. Er gaan vaak plaatjes de rondte waarin wordt gezegd dat de cloud niet bestaat, maar dat het gewoon andermans computer is. In zekere zin is het zo eenvoudig, de technische details die dit nuanceren zal ik je daarentegen besparen.

Een webapplicatie is ook een cloud-applicatie. Bij TimeTick bieden we deze aan als SaaS-oplossing, oftewel Software as a Service. Een webapplicatie draait u vanuit de browser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome). Dit is anders dan bijvoorbeeld een automatische back-up routine die uw back-up opslaat in de cloud. Dit is een applicatie die u installeert op uw computer, die vanuit daar communiceert met de server waar uw gegevens terecht komen.

Dit is van belang: het maken van een back-up is heel nuttig en raad ik zeker aan. Toch heeft een webapplicatie net een streepje voor, omdat er geen directe link is met uw computer en de applicatie.

Scenario

Stel u voor: u heeft een dagelijkse back-up draaien. Een goede gewoonte. Toch gebeurt er iets waardoor uw data corrupt raakt. Neem een CryptoLocker als voorbeeld. Alle bestanden zijn versleuteld, inclusief uw zakelijke rapportages, projectgegevens en urenregistraties van medewerkers.

Als u uw back-up terugzet, wat op zich al vervelend is, blijkt ook uw back-up besmet te zijn. Dit gaat soms dagen of zelfs weken terug, omdat een CryptoLocker niet altijd direct geactiveerd is. Uw belangrijkste zakelijke gegevens van de laatste maanden gaan dan verloren en er volgt heel veel uitzoekwerk en gedoe om de boel weer op poten te zetten.

Dit probleem wordt ondervangen door een goede webapplicatie. Deze zijn namelijk - in tegenstelling tot back-ups - niet zo snel vatbaar voor deze problematiek. Niet alleen omdat de beveiliging van de software veel sterker is dan die van een gemiddelde eindgebruiker, maar ook omdat het "by design" veiliger is. Nog altijd is het een vervelende situatie en er zullen altijd gegevens verloren gaan, maar niet uw vitale bedrijfsgegevens. Die staan veilig los van uw systemen opgeslagen.

Met andere woorden kan het werk gewoon doorgaan en wordt een veel groter fiasco vermeden. Dát is het vergeten voordeel van de cloud.

Ondernemen is topsport.
Topsport is focus.
Ondernemen is focus.
Verleg uw focus: de uitgebreide rapportages van TimeTick helpen u sterke en zwakke punten te lokaliseren.

Waarom software van TimeTick?