Naar overzicht

Is een urenregistratie verplicht?


Het voeren van een urenregistratie is in sommige gevallen verplicht. Bij het gebruiken van de WBSO (een subsidie voor het bevorderen van innovatie) is het bijvoorbeeld strikt verplicht. Als ZZP'er is het officieel niet verplicht, maar officieus wel. Er moet immers aannemelijk gemaakt kunnen worden dat u aan het urencriterium voor zelfstandigenaftrek voldoet, wanneer de Belastingdienst hier vragen over stelt. De beste manier om dit te doen is uiteraard door een urenregistratie te overhandigen.

Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij er weinig twijfel over mogelijk is dat u het urencriterium haalt. Eén van de onderdelen van deze bewijslast is bijvoorbeeld het aantal opdrachten, uw omzet en meer.

Dus, is een urenregistratie verplicht?

Voor ZZP'ers is het ten zeerste aan te raden, tenzij u op andere manieren hard kunt maken dat u aan het urencriterium voldoet. Voor diverse subsidies (zoals de WSBO) is het verplicht (voor u en uw medewerkers). Hierover kunt u meer informatie vinden bij het artikel Wat zijn de eisen aan urenregistratie voor de Belastingdienst?

Niet verplicht betekent niet: niet handig

Zelfs al is een urenregistratie in uw geval niet verplicht, betekent dat niet dat u er niet wijzer van wordt. Integendeel: het biedt gemak bij het factureren, bij onenigheden met klanten kunt u eenvoudig terugzien in de historie, het geeft meer inzicht in de winstgevendheid van uw projecten en met medewerkers geeft het meer beeld van waar men mee bezig is (geweest). Met name voor een goede "lessons learned" in projecten, is het van groot belang om nauwkeurig bij te houden wat de tijdbesteding is geweest.

Gratis urenregistratie software aanvragen

 

Wij zijn het startblok.
Jij bent de topsporter.

Waarom software van TimeTick?